15:23
Дозвіл на проживання в Латвії. Нові правила з 1 вересня 2014 року

Латвія: дозволи на проживання за чверть мільйона євро

Парламент Латвії збільшив розмір "плати" за отримання дозволу на проживання в країні. Тепер іноземні покупці мають викласти за нерухомість 250 тисяч євро.

Рига, старе місто

1 вересня набули чинності нові правила отримання дозволу на проживання у Латвії для іноземців, які купують в країні нерухомість. Раніше для цього необхідно було придбати житло не менш ніж на 140 тисяч євро в Ризі, Ризькому районі, Юрмалі та низці інших великих міст. На решті території країни ця цифра сягала 72 тисячі євро. На сьогодні ціна стала уніфікованою та становить мінімум 250 тисяч євро за квартиру чи будинок. При цьому - cаме за будинок чи квартиру, на відміну від попередньої можливості придбати декілька об'єктів нерухомості на суму, що вимагається.

Для інвесторів правила не змінюються. Для отримання дозволу на проживання достатньо вкласти мінімум 35 тисяч євро у невелике підприємство - яке має до 50 співробітників та річний оборот менше, ніж 10 мільйонів євро.

Компромісне рішення

Зміни в Законі про імміграцію сейм Латвії ухвалив на початку травня 2014 року як компроміс, оскільки парламентарі різних фракцій правлячої коаліції мали різне ставлення до ідеї "продажу" дозволу на постійне проживання громадянам третіх країн, у більшості випадків Росії. Національний блок спочатку чинив спротив тому, щоб росіяни облаштовувались у Латвії. Однак у 2010 році, коли мали ухвалити вигідний для держбюджету закон, націонал-радикали перебували у лавах опозиції. Тому їхню думку проігнорували. У нинішньому парламенті національний блок "Все для Латвії!" - у складі правлячої коаліції, тож його слово мало вагу.

Протягом останніх трьох років національне об'єднання у сеймі постійно порушувало питання про припинення видачі дозволів на проживання за придбання нерухомості або хоча б про введення квоти - не більше 500 угод на рік.

Події в Україні дали радикалам привід значно активізувати свої зусилля у цьому питанні. Національний блок виступив з заявою про те, що кількість виданих дозволів на проживання досягла масштабів, які змушують говорити про "нову хвилю колонізації та створення загрози для латиського культурного простору". Вони вимагають припинити "масовий розпродаж Латвії". У результаті іншим партнерам по коаліції довелось піти на поступки та зробити більш жорстокими правила на отримання дозволу на проживання громадянами з країн поза ЄС.

Національне об'єднання визнало обмеження недостатніми та запізнілими, однак погодилось із "правильністю кроків". Його лідер Райвіс Дзінтарс пообіцяв продовжити боротьбу "за повне припинення торгівлі дозволами на проживання". У свою чергу, голова парламентської фракції "Центру згоди" Яніс Урбанович назвав поправки "даниною русофобії, що поступово нарощується в країні". У колах економістів та тих, хто займається оформленням угод про купівлю нерухомості, існує думка, що політичний аспект тут все ж таки не домінує. "Якщо можна на цьому бізнесі - а це мій реальний бізнес - заробити більше, то чому б ні? Це позиція будь-якого нормального комерсанта", - вважає керуючий партнер юридичної фірми Padva, Parinov un Partneri Михайло Парінов. Він нагадує, що за чотири роки Латвія отримала інвестицій більше ніж на мільярд євро саме завдяки програмі видачі дозволів на постійне проживання. За місцевими масштабами, це дуже суттєвий прибуток.

Як було і що буде

За чотири роки у Латвії громадянами третіх країн, які одержали тимчасові дозволи на проживання, придбано понад 3 тисячі об'єктів нерухомості. Половина цих угод припадає на 2013 рік. Нерухомість дає власникові та членам його родини право необмеженого перебування на території Латвії протягом 5 років та вільного пересування у межах Шенгенської зони до 90 днів протягом півроку. Строк дії дозволу на проживання продовжується, якщо власник своє житло не продав.

Кількість людей, які таким чином одержали право жити у Латвії, наближається до позначки у 8 тисяч. Майже 7 тисяч з них - росіяни. На другому та третьому місцях - громадяни України та Китаю. Загалом таку можливість використали представники 38 країн, серед яких США, Ізраїль, Алжир, Ірак, Японія, Кенія, Нігерія, В'єтнам. Здебільшого вони купують житло в Ризі, наступна за популярністю - курортна Юрмала. Утім, майже в кожному місті та сільському районі Латвії є будинки й квартири, котрі належать людям с дозволами на проживання.

За прогнозами фахівців, уже з осені продаж новобудов у латвійській провінції загальмується з тієї причини, що коло покупців суттєво звузиться. Для отримання дозволу на проживання таке житло стане недостатньо дорогим. Іноземці віддадуть перевагу елітним будинкам у Ризі та Юрмалі, які вписуються у цінову категорію нерухомості для отримання посвідки на проживання.

 
Категорія: Дозвіл на проживання в Латвії | Переглядів: 355 | Додав: ADMIN | Теги: нерухомість, рига, Європейський Союз, Латвія, Росія, Україна, Дозвіл на проживання в Латвії, Юрмала, вид на проживання, Національний блок | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar